Jumaat, 23 Disember 2011

Minum petang bersama 'Chestnut' @Buah Berangan...

Assalamualaikum.w.b.t

Mengambil sedikit masa pada petang yang sejuk ini dengan membeli belah untuk 'function' esok. Sebelum gerak balik teringin nak makan sesuatu. Cer tengok gambar kat bawah ni....


Inilah 'Buah Berangan' atau dalam bahasa inggeris dipanggil 'Chestnut'. Rasanya lemak-lemak manis...sedap... Daku mula makan buah berangan ni sejak kecil lagi, ketika arwah nenek bawa daku ke bandar Batu Pahat dan singgah di The Store arwah belikan untuk daku buah berangan & air kelapa laut. Nyum..nyum..sangatlah sedap...Bila daku dah besar ni ada juga insan yang menjualnya. Harga buah berangan ni sekilo RM24.00. Kalau di tempat lain mungkin antara RM24 hingga RM 27. Buah berangan ni mengandungi lebih kurang 180 kalori bersamaan 800kJ.






Buah berangan mentah adalah satu-satunya 'kacang' yang mengandungi Vitamin C, iaitu lebih kurang 40mg setiap 100gram. Jumlah kandungan Vitamin C berkurangan hampir 40% selepas dipanaskan. Buah berangan segar mengandungi lebih kurang 52% air melalui beratnya akan menyejat cepat ketika disimpan.


Beberapa kajian epidemiologi telah menunjukkan bahawa mereka yang kerap mengambil kacang berkemungkinan kecil untuk menderita penyakit koronori jantung. Ujian klinikal terbaru telah menemui bahawa pengambilan pelbagai jenis kacang seperti badam dan walnut boleh merendahkan serum pekatan kolesterol LDL. Walaupun kacang mengandungi pelbagai bahan yang dikatakan memiliki kesan cardioprotective, saintis percaya yang asid lemak Omega 3nya sekurang-kurangnya mengambil bahagian dalam tindakbalas kadar lipid (hypolipidemic) semasa pemerhatian ujian klinikal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan