Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia
Banyak perkara yang daku suka buat dan ingin cuba buat. Hari ni daku nak buat 'Pizza ala Atull'. Ingat lagi masa tingkatan 1 kot, emak daku meminta daku mengajar kawan2 beliau membuat 'Pizza'. Huhuhuhu..macamlah daku ni 'terror' sangat. nak taknak daku terima cabaran tersebut. Daku ni pemalu..oleh sebab kena berhadapan dengan raka-rakan sebaya emak, daku jadi gugup..hhah... Apepun daku belajar sesuatu yang sangat berharga iaitu 'Keberanian'. Sampai la ni pun daku memang suka buat 'Pizza'. tapi nak jadi macam pizza kat 'Pizza Hut' tu taklah. Ok di bawah daku letakkan resepi ala 'Daku' @ Atull... Sila..sila..
UNTUK DOH TEPUNG
Daku main agak2 je ...huhuhu...sbb ade org wat lg sdp...
Daku main agak2 je ...huhuhu...sbb ade org wat lg sdp...
1 cawan tepung gandum,
1 cwn tepung top (untuk wat roti, kalau takde pakai tepung gandum jek...gandakan..atau ikut tepung yg uli tu)
1 sudu besar majerin,
1 sudu besar yis mauripan rendam dgn air suam,
Garam + gula secubit rasa
Lada hitam
ULI SEMUA BAHAN SAMPAI TAK MELEKAT TEPUNG NYA PASTU LETAK DLM BEKAS TUTUP DGN TUALA LEMBAB..BIAR NAIK SMPAI 2 KALI GANDA (30 MINIT-1 JAM PUN OK JEK)
1 cwn tepung top (untuk wat roti, kalau takde pakai tepung gandum jek...gandakan..atau ikut tepung yg uli tu)
1 sudu besar majerin,
1 sudu besar yis mauripan rendam dgn air suam,
Garam + gula secubit rasa
Lada hitam
ULI SEMUA BAHAN SAMPAI TAK MELEKAT TEPUNG NYA PASTU LETAK DLM BEKAS TUTUP DGN TUALA LEMBAB..BIAR NAIK SMPAI 2 KALI GANDA (30 MINIT-1 JAM PUN OK JEK)
TOPPING (ikut suka ye)
Lada capsican (lada bangla) potong dadu
Tomato buah potong dadu
Cendawan butang/dlm tin hiris ikut suka
Tomato puree/sos spaghetti/sos cili/sos tomato (ikut kemampuan)
Bawang merah (potong dadu)
Sardine hancur
Keju mozzarella
Doh tepung sedia dlm bekas utk bakar, biarkan dalam 10 minit pastu cucuk2 permukaan tepung dengan garfu.
Tuang Tomato puree/sos spaghetti/sos cili/sos tomato dan ratakan.
Taburkan keju sedikit ats permukaan yg dh letak sos pastu bawang, sardine, lada, cendawan tabor lada hitam, last ltk lagi keju seluruh permukaan…pastu bakar dlm setengah jam…hangus sgt pun tak sdp takut tepung jd keras…setengah jam tu oklah…selamat mencuba…
Pizza Versi Azli Razali
Bahan-bahan Roti
500gm ( 2 ½ cawan) tepung roti (tepung berprotin tinggi)
6 gm (1 sudu makan) yis kering
1 cawan air
2 sudu makan minyak zaitun/minyak jagung
1 ½ sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
Bahan-bahan Sos Pizza
250gm (1 paket kecil) daging kisar
1 tin puri tomato
2 biji bawang besar-hiris
3 ulas bawang putih-cincang halus
3 sudu makan minyak zaitun /minyak masak
½ sudu makan herba campuran (mixed herbs thyme, marjoram,oregano)-pilihan, boleh dibeli di pasaraya
¾ cawan air
Secukup rasa serbuk lada hitam
Secukup rasa garam
Bahan-bahan Topping
3 biji tomato
500 gm keju mozzarella parut
1 biji lada benggala-hiris
1 tin cendawan butang-hiris
Cara-cara penyediaan
Sediakan roti piza dengan menggaul semua bahan-bahan roti . Uli sehingga ia sebati dan permukaan doh menjadi agak licin selama lebih kurang 15 minit.
Rehatkan doh sehingga doh naik dua kali ganda.
Sementara itu sediakan bahan bahan topping.
Untuk menyediakan sos piza , tumis bawang besar, bawang putih dan herba campuran sehingga harum.
Kemudian masukkan daging kisar dan kacau sehingga daging masak.
Masukkan puri tomato dan air dan biarkan ia mendidih.
Perisakan dengan lada hitam dan garam.
Bahagikan doh piza yang telah naik dan lenyekkan (leperkan) menjadi bulat setebal lebih kurang 8-10 cm.
Tuangkan sos piza di atas doh yang telah dileper dan ratakan ke seluruh permukaan doh.
Susun semua bahan-bahan topping di atas doh yang telah disapu sos piza kemudian taburkan dengan keju.
Bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celsius (api atas bawah sebaik-baiknya) selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga keju dan roti piza bertukar menjadi perang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan