'Try and error' daku yang memang suka sangat mencuba sesuatu yang tidak pernah dibuat. Terutama dalam masakan lah. Kali ni daku ingin berkongsi satu resepi yang daku sangat suka dan untuk keberapa kali tah daku membuat 'Sos Lada Hitam' atau 'Black Pepper Sauce'. tapi versi lain plak. Sebelum ni daku menggunakan resepi daripada kak Anis (Tinta Semalam) untuk membuat kuah lada hitan @ kuah untuk 'Whipped Potato' dan untuk kali ini daku menggunakan resepi dari Azli Razali tuan empunya blog Dari Dapur Azli Razali. Nampak agak rumit tapi macam sedap...heheh... resepi yang daku buat tak cukup bahan macam origano & stok tulang lembu..Daku guna kiub lembu + ayam jek. Tapi ok gak rasanya...ini resepinya..Selamat mencuba
Black Pepper Sauce versi Azli Razali
Bahan-bahan stok perang
1kg tulang lembu
1 biji lobak merah (saiz sederhana)-potong sederhana besar
2 batang seleri-potong sederhana besar
1 biji bawang besar-potong sederhana besar
5 sudu tomato paste
5 sudu tepung gandum
½ sudu herba campur (oregano dan thyme)
4 liter air
Bahan-bahan demi glace
2 liter stok perang
3 sudu kicap pekat
Bahan –bahan Black pepper sauce
1 sudu makan minyak masak
1 liter demi glace
5 sudu roux
4 paket kiub pati lembu
1 sudu makan bawang cincang
½ sudu bawang putih cincang
3-4 sudu makan lada hitam- tumbuk hampir halus
2 sudu cream1 sudu mentega
Bahan-bahan untuk roux
½ cawan (100 gm) mentega
½ cawan (100gm) tepung
Cara-cara penyediaan
1. Untuk menyediakan stok perang: Satukan semua bahan kecuali air dan herba di dalam dulang pembakar. Bakar selama 30 minit atau sehingga ia menjadi betul-betul perang pada suhu 180darjah C.
2. Satukan dengan air dan herba campur. Rebus dengan api sederhana sehingga isipadu stok menjadi setengah daripada isipadu asal. Kemudian, tapis stok perang.
3. Untuk menyediakan demi glace campurkan semua bahan dan kacau.
4. Untuk menyediakan roux: Cairkan mentega dan campurkan tepung kacau sehingga sebati.
5. Untuk black pepper sauce, ambil 1 liter daripada demi glace. Lebihan demi glace boleh disimpan didalam petibeku untuk digunakan kemudian. Panaskan minyak dan tumis bawang, bawang putih dan lada hitam sehingga wangi.
6.Masukkan demi glace dan pekatkan dengan roux. Akhir sekali tutup api dan kacaukan cream dan mentega
6.Masukkan demi glace dan pekatkan dengan roux. Akhir sekali tutup api dan kacaukan cream dan mentega
Tiada ulasan:
Catat Ulasan